Една кампания на:

 
 

Поли Генова: “Последвай ме към пътя на свободата!”

За Поли велосипедът е “свобода” и “детски щуротии”


Поли Генова се присъедини към кампанията “Аз карам велосипед, последвай ме!”, за да сподели своите емоции на колело.
Ще видите певицата по улиците на София с велосипед, който толкова много й отива, че все едно е правен специално за нея. Той е с цвета на косата й - цикламено розово, с изящни извивки и идеален за парковете и градинките, където тя обича да кара.

Връщаме Поли в детството й, когато е на 5-6 години и току-що е започнала първите си стъпки не само в музиката, но и в карането на велосипед: “Имам много ярък спомен как баща ми ме научи да карам колело. Скоро гледах едни снимки с първия си велосипед - току-що разопакован. Аз, незнайно защо, съм обула едни обувки с токчета на майка ми и позирам пред колелото. Невероятни пози! Тогава бяха много модерни BMX-овете и аз няколко месеца поне бях мрънкала, докато накрая ми го купят!”

 

Когато мечтаното колело пристигнало вкъщи с две помощни колелца, малката Поли се отправила с баща си към Южния парк да я учи да кара колело. “Бързо свикнах с помощните колелца, но баща ми беше толкова нетърпелив да се науча наистина да пазя баланс, че ги махна още първия ден и освен всичко друго, ме пусна и по една доста стръмна алея да карам. И аз естествено се пребих! Тъй като съм голям инат, а и доста ми се поскараха, в яда си заявих, че повече няма да се кача и колелото беше прибрано в мазето... Там стоя доста време...”, клати глава Поли.
Няколко години след това тя подновява уроците, но вече с приятели: “Избирахме си най-различни маршрути и карахме по парковете. Аз продължавах да се пребивам по два-три пъти на ден и то по всевъзможни нелепи начини, но вече не се сърдех. Падах, ставах и продължавах!”, споделя Поли и се шегува, че може някога да напише подробни инструкции “Как се пада с колело”, като се започне с първо и основно правило - “Бъди разсеян!”.

С течение на времето, особено откакто вече е и шофьор, е доста по-отговорна и внимателна зад кормилото. Това е и апелът й към всички зад волана!
Споделя ни и една своя мечта - да отиде в Холандия за по-дълго време и там да се придвижва с колело. “Там е толкова хубаво, пригодено е, има специални алеи, хората са сплотена общност, в която колелото е неизменна  част от живота им. Там всеки кара велосипед и дори има по няколко различни вида. Шофьорите имат култура на каране, в която се пазят колоездачите. Някак си там е наистина много по-различно...” и със съжаление отбелязва, че в България ще трябва да мине доста време, докато хората променят своето поведение, а и докато се изгради подходящата инфраструктура, без която не може. 
“Според мен това, което липсва е инфраструктурата, а не желанието у хората. Има много колоездачи дори и при тези условия. За мен те са екстремисти, но е факт, че има такива смели хора. Например баща ми е такъв - той няма търпение да чака в задръствания и е непрекъснато на колелото си! Когато миналата година му откраднаха колелото, той веднага намери начин да си купи друго. Кара дори и през зимата - лошо време и студ не го плашат…”, възхищава му се певицата.
Въпреки, че споделя, че предпочита колата и не е фен на екстремното колоездене в сняг и дъжд, Поли осъзнава важността да замества автомобила с велосипед. “От една страна е по-екологично и бихме могли да намалим нивото на вредните газове в атмосферата и да дишаме по-чист въздух. От друга страна, свободата, която велосипедът ти дава е несравнима с усещането да си затворен в автомобила. И да не забравяме - докосването с природата! Най-хубавото е човек да има време да се наслади и на красивите природни гледки докато кара колелото си.”. Усмихва се певицата, сякаш е намерила своя път към свободата!

Медийни партньори на кампанията: