Една кампания на:

 
 

Спас Кьосев: “Последвай ме, животът е движение!”

Когато караш велосипед, сетивата ти се отварят

Новинарът от БНТ Спас Кьосев се включи в кампанията “Аз карам велосипед, последвай ме!”, защото целият му живот е свързан с велосипедите. За това принос имат както баща му, така и чичо му. Наследява колело от тях - стар шосеен руски бегач, какъв по онова време е бил мечта за много хора. Част от детството му минава в Разлог, откъдето са чичо му и баща му и всеки ден, редом с четенето на книги, изминавал и по 50-60 км дневно из баирите.
Именно оттам са и най-първите му спомени с велосипед и за първи път кара и без помощни гуми. “Бяхме на една разходка цялото семейство и на връщане баща ми ми свали помощните колела, след което ме засили по склона. Аз успях да задържа баланса и не паднах, но за сметка на това не успях да спра и се забих в едни папури...”, смее се Спас.
Следващото колело получава като награда: “Баща ми ми беше обещал, че ще ми подари велосипед, ако вляза в добра гимназия. Явно стимулът ми е бил добър, защото успях да се справя добре на изпитите и съответно получих и ново колело.”
Разбира се, продължава с лудориите и се сдобива и с доста сериозен белег, който отново е свързан с велосипед, но и с един бас: “Имаше едно баирче, което всички момчета в квартала не можеха да изкачат. Аз се хванах на бас, че ще успея. И… не само че го изкачих с колелото, а го прелетях и се спрях в отсрещната къща. Сега на крака ми отляво има белег, който винаги ще ми напомня... колко обичам велосипедите.”, гледа положително на нещата новинарът Спас Кьосев. 
Спас ни издаде и една тайна: бил е активен баскетболист. И ни даде ценен съвет, отново свързан с велосипедите: “Майкъл Джордан казва, че като дете не е правил нищо особено, освен, че е не е слизал от колелото! Аз също от собствен опит знам -  ако искаш да станеш добър баскетболист, карай велосипед! Така развиваш не само силни мускули на краката, но и цялото тяло.”, и сме склонни да му повярваме, след като Спас също е бил известен в баскетболните среди като човек, който скача много високо.
Той самият предпочита да кара сред природата, но използва велосипеда и като превозно средство в града, защото е на мнение, че в София е почти невъзможно вече да се кара автомобил. От гледната точка и на активно спортуващ човек, Спас е на мнение, че колоезденето като цяло е много щадящ спорт, и не само, че контузиите са твърде рядко при него, но може да се използва и за рехабилирация, когато имаш травма и за влизане във форма.
Именно затова решава да предприеме и едно изключително смело приключение с велосипед с цел да направи нужната промяна в живота си. “В един момент, в който и баща ми, и аз не се чувствахме добре здравословно, като на шега се разбрахме да направим един много дълъг преход. И така от София отидохме до Пазарджик - и то по време на юлските горещници. Изминахме 131 км за 12 часа без никаква предварителна подготовка! Бяхме се подсигурили, ако закъсаме, да дойдат да ни вземат с бус от София, но не се наложи. Когато пристигнахме –, трябваше да компенсираме с литри фрешове и огромно количество сандвичи, но нямахме никакви оплаквания дори после, с изключение на лека болка в колената от дългото каране. Положителните емоции, които изпитваш, след като направиш такова нещо са невероятни! Това се помни за цял живот, много сплотява… И в момента като се сетя за целия този преход, настръхвам.”, посочва към ръката си Спас.
Но онова, което най-ярко изниква в съзнанието му, е ароматът на природата. Тялото ти влиза в друг режим, отварят ти се сетивата и у теб нахлуват всички прекрасни миризми от природата. Затова е хубаво да се кара сред природата!
Спас Кьосев определено има какво да ни разкаже и се радваме, че се присъедини към кампанията: “Участвам, за да дам личен пример. Според мен единственият начин да промениш някого или нещо е чрез личен пример. Велосипедът е прекрасен начин за натоварване, спортуване и решаване на всички онези проблеми, които засягат дори цяла нация - затлъстяване, обездвижване, депресивни състояния и пр.“, споделя Спас и завършва със: “За мен движението е живот!” 

Медийни партньори на кампанията: