Една кампания на:

 
 

Златимир Йочев: "Последвай ме, защото имам какво да ти покажа!"

Колелото беше моят приятел в Либия

Първите по-ярки спомени на Златимир Йочев, свързани с велосипед са от Либия, където той прекарва голяма част от детството си. Новинарът от БНТ се връща назад във времето и ни разказва за своите  премеждия с първия си BMX. "Спомням си, че много исках BMX, и когато ми го подариха, бях на седмото небе! Но още на второто каране, той се развали - производствен дефект. Бях разочарован и много плаках." откровено признава Златимир.
За щастие бързо се разрешава проблемът и колелото е заменено с друго, след което той две години не слиза от него! "Правех буквално всичко на велосипед. „Съсипвах“ го от каране!". Често се налага да отремонтира някоя гума или спирачка, защото определено още от дете обича по-екстремното каране.
"Карах предимно сам или със сестра ми. В Либия нямах много приятели, затова мога да кажа, че колелото ми беше до известна степен и приятел през тези 5 години там. Велосипедът и морето са двете неща, които са белязали моето детство и сега също са сред най-любимите ми неща.", споделя новинарът.
Сега продължава да пътува и вижда колко различна е културата в западно-европейските страни и колко много хора там се стремят да използват велосипеди вместо автомобили. "Не казвам, че не трябва изобщо да караш кола. Аз също използвам често личния си автомобил, няма как да се придвижваш само с колело. Но забелязвам колко излишни нерви си образуваш, когато търсиш да паркираш в центъра на града... Толкова е пренаселено, претъпкано! Затова кампанията "Аз карам велосипед, последвай ме!“ веднага ме грабна и чистосърдечно се включих!"
Ползите от използването на велосипед според Златимир са много: ти си спестяваш нерви, градът не е толкова задръстен от автомобили, намаляват се изгорелите газове и още и още предимства... Просто човек трябва да се замисли за една секунда и ще ги открие“, сигурен е новинарът. "Половината работна седмица да си с колело, според мен това ще е достатъчно, за да се забележи осезаема промяна!", призовава Златимир Йочев. Отскоро и работата му позволява по-често да дава личен пример.
Впечатлението му е, че събота и неделя парковете са пълни, но все още нямаме изградения навик и култура да се придвижваме до работа с колело, както в много европейски градове. Затова той предпочита да кара сред природата - Витоша е близо, има много подходящи маршрути и с радост излиза извън града с велосипеда си.
Тъй като спортът също е важна част от живота му, спортува активно всякакви видове спорт, към които причислява и колоезденето. "Работата ми върви много по-лесно, когато спортувам. Ако не се движа активно, усещането ми е, че нищо не съм свършил през деня. Затова смятам, че ходенето с велосипед до работа се отразява много добре - ободрява те, по-адекватен си, по-пълноценно се чувстваш в края на деня.", категоричен е Златимир Йочев, едно от лицата на централната емисия новини по БНТ.
И добавяме и един съвен от нас: ако се чудите къде е ключът, за да се чувстваш комфортно през деня в дрехите си, след като си дошъл с колело на работа, ето го: избери лек маршрут, тръгни навреме и карай спокойно, без напрежение! 

Медийни партньори на кампанията: