Една кампания на:

 
 

Анна Ангелова: Последвай ме, по пътя към щастието!

Моето детство си има абревиатура и тя е… BMX! Пораснах като герой на колело!

Всеки има спомени от детството си с велосипед. И досега всички от известните личности, включили се в кампанията “Аз карам велосипед, последвай ме!” споделиха свои детски истории. Но за чаровната Анна Ангелова от сутрешното предаване по БНТ “Денят започва с култура” моментът, в който се е научила да кара колело и досега си остава един от най-важните. Не само защото било нещо ново, забавно, нещо, което ти дава енергия, а защото прави паралел - между първите уроци по каране на колело и първите „уроци по живот”. 
„Когато ме учеше, баща категорично ми каза: “Няма да караш с помощни колела! Няма такива работи! Ще се справяш сама!”  По-късно си дадох сметка какво е искал да ми каже - че и в живота помощни колела няма. Има дупки, има стръмни улици и криви сметки по завоите. Но не и помощни колела”, припомня си Анна.
И продължава: “Отначало ми придържаше седалката. Но изведнъж осъзнах, че вече не е така и вече е някъде далеееече от мен. Тогава, от дистанцията /на времето/  научих още нещо: отговорността си е изцяло твоя. Отговорността да продължиш напред, отговорността да търсиш баланс, отговорността да не паднеш, отговорността да се справяш сам.”
„И все пак се пада... Ако не от невнимание, то от любопитството да рaзбереш какво е да бъдеш герой. Колелото ме научи как да падам и как да се изправям. С други думи как се кове  здрав дух! ”, споделя водещата . Разбира се, след време тя осъзнава с пълна сила тези уроци, но подсъзнателно още тогава успява да си направи изводите -  да цени свободата и удоволствието, но да ги ползва  отговорно – с мисъл за другия.
 

А дали всеки от нас си дава сметка, че когато учи детето си да кара колело, го учи как “да кара” живота след това?
В лудешките игри Ани не е сама, а е с цяло женско войнство, което счита всяка рана за белег на гордост и смелост. „И ако повечето момичета носеха в детските си чантички гримовете на мама, то нашите бяха превърнати в аптечки - с бинт, марля, кислородна вода... всичко необходимо за всяка извънредна ситуация.” Останалото си е в реда на нещата. „Спомням си още как като деца събирахме цветни сламки, режехме ги на парченца и ги закачахме по спиците, за да си украсяваме велосипедите. И колкото по-бързо се движиш, толкова по красиво преливаха цветовете. Състезавахме се с момчетата, бяхме с постоянно изтрити платненки, защото беше модерно да спираш с крак... Изобщо пораснах като герой на колело!”, заключава водещата.

След това дълго време ходи на училище с колело,  “Уговарях се с един пазач да ми го наглежда – червения BMX, достойно наследен от сестра ми. Когато се качих за първи път на него, въпреки че седалката беше максимално свалена, краката  даже не ми стигаха до земята.”, спомня си Ани.
Като тийнейджър обаче има щастието да прекара доста лета в Холандия, където живее сестра й и да се докосне до една различна култура, която й въздейства силно. “Там велосипедите са повече на брой от хората. Родителите возят бебетата си на колело, после започват да  ги учат да карат от най-ранна детска възраст, общоприето е децата да ходят на училище с велосипед, а по-късно на срещи, до баровете, до работата... „Винаги много са ме радвали  огромните велопаркинги, в които понякога просто не можеш да си намериш колелото… Дори факта, че се крадат колела ми е забавен... Тук примерно все още се крадат предимно коли... защото са повече. Холандските ваканции бяха нов вид преживяване и освен, че обогати културата ми на движение, промени и разбирането ми за общност, за начина по който се споделят ценности.”, казва водещата и не крие, че би искала част от тази култура да се пренесе и тук в България.
Както стана дума и по-рано, Анна свързва колелото със свобода. Разбира се, различна от тази, която дава автомобилът. „Обичам високите скорости, обичам пътуванията, но все ме чопли отвътре, че ползваме колите си за щяло и за нещяло. Докато велосипедът дава 100% “еко-свобода”. Това е най-чистата форма на свобода във всяко отношение”. Затова се радва всеки път, когато някъде в България велоалеите станат с една повече.
“Реших да се включа в кампанията, защото карането на велосипед не е просто “каране на велосипед”. Това е пътят, по който задвижваме механизма към всеобщото щастие: колкото по-чиста планета, толкова по-щастливи хора. Затова, последвай ме... на колело! Последвай ме по пътя към щастието!”, завършва водещата на “Денят започва с култура” по БНТ - официален медиен партньор на инициативата “Аз карам велосипед, последвай ме!”.            

Медийни партньори на кампанията: