Една кампания на:

 
 

Ася Методиева: “Последвай ме за кратък велопоход по света!”

Купих последното си колело  един горещ летен следобед след работа

Щурото детство явно е характерно за повечето от Посланиците на колела, които се включиха в кампанията “Аз карам велосипед, последвай ме!” Това важи с пълна сила и за Ася Методиева, лицето на "Денят започва" по БНТ. “Аз бях дяволски палаво дете и колелото бе само един от атрибутите на тази палавост. Започнах да карам на 5 или 6 годинки. Като всяко дете и за мен беше окриляващ моментът, в който помощните гуми отпаднаха и балансирах вече сама. Дядо ми беше до мен и си спомням един следобед как играехме с него в градинката зад блока и той предложи да махнем помощните гуми.”
Като малка Ася има червено балканче, но, разбира се, мечтае за BMX, “защото, ако нямаш BMX, не си актуален!”. За 13-тия си рожден ден получава бегач с 18 скорости, на който започва да се учи да кара без ръце, което, разбира се, не остава без последствие, а именно - счупена китка…
Понастоящем кара своя велосипед изцяло в града. Не че не обича да бъде и сред природата, но може би просто няма този навик да кара в гората или в планината. “Използвам велосипеда за придвижване от точка А до точка Б в града, като се стремя това да ми доставя максимално удоволствие и разбира се, да бъде безопасно!”, споделя своя стил на каране Ася.
Оказва се, че последния си велосипед купува съвсем спонтанно: “Един горещ летен следобед бях дежурна в БНТ и към края на работния ден просто станах от компютъра и казах: “Отивам да си купя колело!”. Всички ме изгледаха учудено - бях с лятна рокля, но това не ми попречи - отидох, избрах си велосипед и се прибрах с него до вкъщи.”
В началото се притеснява да кара в голям град като София, защото всички имат различни навици, особено шофьорите на автомобили. Затова избяхва по-големите кръстовища и булеварди. Понякога ходи и на работа с колелото и съжалява, че не може да го прави по-често, но естеството на работата й изисква да става в 4 часа и често пътува преди изгрев слънце.
Ася споделя и едно свое желание и своеобразен апел към онези, които биха могли да спомогнат за това колоездачите да се чувстват по-комфортно в градска среда. “Надявам се да направят всичко по силите си, за да се създадат по-добри условия за хората на пътя. Всички пътуваме в чужбина и виждаме колко различен е обликът на всеки един град когато има колоездачи. Смятам, че в България хората имат желание да се придвижват с велосипед и това ще подобри трафика и ще има повече пространство и свобода за всички.”
На велосипедистите Ася пожелава да поддържат своите велосипеди с много каране и да не ги оставят да ръждясват! Все пак градовете в България, дори и София, не са толкова големи и човек може да си позволи да кара колело и в града. А защо пък не да обиколи и света на велосипед!


 

Медийни партньори на кампанията: