Една кампания на:

 
 

Филипа Иванова: "Последвай ме навсякъде с велосипед и с приятели!"

Надявам се с кампанията "Аз карам велосипед, последвай ме!" да вдъхновим младите хора да водят по-активен начин на живот
За Филипа Иванова, новинар по БНТ2, влюбването във велосипеда става от пръв поглед. "Бях доста малко момиче, но си спомням как в парка видях едни деца да карат колела без ръце. У мен се зароди огромно любопитство и желание да науча и аз как се прави това! Скоро след като бях изразила възхищението си пред родителите ми, те ме изненадаха с детски велосипед. Беше много цветен - с жълти дръжки, розови джанти и помощни колела, които се оказаха доста полезни в първите ми опити да карам без ръце", смее се Филипа. „Разбира се, никога няма да забравя и как успях да направя завой вече без помощта на някой възрастен или на помощните колела.“
Споделя, че определено планината е нейното място за каране! Счита, че в града дори е опасно, ако не си добре екипиран с каска и жилетка например, за да те откроятат и предпазват от по-агресивните шофьори. Филипа обича да кара и в парка, когато няма възможност да отиде извън града.
"Избирам по-безопасни места, защото в България липсва толерантност и от страна на шофьорите и от страна на пешеходците, колкото и странно за звучи. Дори и в парка имам известни затруднения с това. Имам чувството, че ние българите сме доста непредсказуеми в походката си и в маршрута си на вървене и трябва колелото да е въоръжено с всякакви сигнализационни способи - светлини, звънец - за да можеш да преминаваш безпрепятствено и в парка." , споделя своя опит Филипа Иванова.
Затова в планината се чувства най-добре. Привлича я атмосферата, чистият въздух и красивите гледки. Не й допада екстремното каране по пресечени терени, нито това в града. "Специално в София, липсата на велоалеи превръща придвижването с велосипед в екстремно преживяване, което не е за мен. Подкрепям организациите, които се борят за това да се подобри инфраструктурата. Трябва да се преразгледат дори някои от маршрутите на велоалеите, които на места са направо абсурдни. Мисля, че градът ни е подходящ за придвижване с колело, просто трябва да се направят някои преустройства.", категорична е новинарката, която асоциира велосипеда със свобода и би искала след време да може да й се наслади и в града.
Възможностите, които дава велосипедът са несравними. Ти зависиш единствено и само от себе си. Не ти е нужно гориво, екосъобразно е, физически ти се отразява добре и просто ти дава свобода.
"Искам да отправя едно положително послание към младите хора. И то не случайно е насочено именно към тях. За съжаление моите наблюдения са, че в България "млад" не е синоним на "активен" човек. Надявам се с кампанията "Аз карам велосипед, последвай ме!" да успеем да вдъхновим младите хора да се стремят да съчетават в ежедневието си работата и грижата за здравето и водят по-активен начин на живот!", завършва Филипа Иванова - лицето на централната емисия новини по БНТ2.

Медийни партньори на кампанията: