Една кампания на:

 
 

Мария Андонова: “Последвай ме, за да събудиш детето в себе си!”

Моментът, в който отново се качих на колело, беше докосване до свободата!

Мария Андонова е следващият представител на БНТ, който с радост се включи в кампанията “Аз карам велосипед, последвай ме!”. Водещата на предаването “Отблизо с Мария” със сигурност може много да ни разкаже за ползите от карането на колело, на което е посветила немалко предавания. Но нека първо сподели една лична история:
“От детските си години имам една история, която винаги ще помня! Дори отвреме навреме я сънувам, за да я прекроя наново. Бяхме една много голяма банда на улицата. Аз току-що се бях научила да карам колело и имаше едно момче, на което си бях решила, че трябва да направя много силно впечатление!”, подсмихва се Мария. “И тръгнах да завивам по една доста стръмна улица, но точно на завоя, тя беше покрита с пясък. И тъкмо, когато аха да направя най-красивия завой на света и в живота си въобще, пред очите на всички...аз паднах! Все още я сънувам тази случка и дори преправям края й и не падам!”, споделя откровено Мария за желанието си да се докаже пред своите връстници.
След детските си години, дълго време не кара велосипед. Но един ден решава да изпита дали е вярно твърдението, че никога не можеш да забравиш как се кара колело. “Бяхме на почивка един летен уикенд при моя приятелка и тя предложи да отидем до реката с велосипеди. Имаше достатъчно за всички и се съгласихме. В момента, в който се качих на колелото и потеглих, след толкова години, през които не съм карала, просто докоснах свободата! Все едно я усетих чисто физически през косата си, пръстите си, цялото си тяло. Това беше една преродена любов! Така че, изпитано е! Не се забравя!”, категорична е Мария Андонова, изхождайки от личния си опит. Така че, това не може да ни е извинение да не се качваме на велосипед!
Мария обича да ходи сред природата с колело и когато има възможност и до работа се придвижва с него. Но най-много обича да кара в парка, заедно със своя седемгодишен син, който също скоро се научил да пази равновесие сам. Той е до нея и се включва в разговора по детски: “И без това помощните колела дрънчат!” Скоро е имал и едно много приятно преживяване: “На завършването на първи клас ходихме всички заедно - родителите с децата, на колела до училището!”, адмирира идеята на училището водещата.
Мария Андонова е на мнение, че трябва да се замислим и какво причиняваме на нашия град и на Земята като цяло и какво оставяме на децата си. Така че един много добър начин да спестим на себе си и на другите вредните газове и задръстванията е като се качим на велосипед. “Можем да си го позволим и този път без извинения, че нямаме време! Освен всичко друго най-прекият път да изпиташ удоволствието от свободата в града е чрез велосипеда. Можеш да се отпуснеш и да видиш всички онези неща, които иначе не забелязваш, изливайки нецензурни думи на шофьора пред теб, докато чакаш на светофара…”, смее се водещата.
Неусетно достигнахме и до здравословните и икономическите ползи от велосипеда, за които сме сигурни, че Мария е много веща. “Колоезденето е прекрасен спорт и за сърцето и за цялото тяло. Евтин е, най-малкото защото не мислиш къде ще го паркираш и дали трябва да му плащаш “синя зона” или “зелена зона”, трябва ли да му слагаш масло, антифриз и всякакви такива “изнервящи” неща.”
Мария ви дава цели три причини, за да я последвате и да се качите на колело и просто няма как да й откажете: “Последвай ме, за да се докоснеш до свободата! Последвай ме, за да направиш едно място мъничко по-чисто, защото нещата зависят от нас и последвай ме, за да събудиш детето в себе си, карайки колело! Това ще те направи по-щастлив!”, завършва с усмивка водещата на “Отблизо с Мария” по БНТ - официален медиен партньор на кампанията “Аз карам велосипед, последвай ме!”.

Медийни партньори на кампанията: