Една кампания на:

 
 

Силвия Симова: "Последвай ме с велосипеда си и бъди свободен!"

Целта на кампанията „Аз карам велосипед, последвай ме!“ е да припомним, че  велосипедистите също са пълноправни участници в пътното движение. За съжаление обаче все още няма необходимите условия за каране в градска среда.

Най-силните и запомнящи се детски емоции за Силвия Симова - шефът на PR на БНТ е било безгрижното каране на велосипед. Затова когато получава поканата да се включи в кампанията "Аз карам велосипед, последвай ме!" изобщо не се замисля.
Като дете през лятната ваканция най-много обича да кара колело с децата от квартала. Защото само през лятото има време за почивка. От четири годишна тя тренира художествена гимнастика и е по цял ден в залата за тренировки.
„От татко бяхме наследили неговия велосипед „Минск“, но той по-скоро беше като семейна реликва. С брат ми, както повечето деца, карахме балканчета. Излизахме сутрин и тръгвахме с велосипедите накъдето ни видят очите. Карахме, спирахме, разказвахме си нашите детски истории и така цял ден. Спомням си, че имаше дни, в които дори не се сещахме да ядем. И най-голямата радост от карането на велосипед беше свободата! С него отивахме толкова далеч, че родителите въобще не знаеха къде сме и кога ще се приберем. Разбира се, времената бяха други. Улиците бяха пусти в сравнение със сегашния трафик.“
Свободата да отидеш навсякъде с велосипеда, да се забавляваш цял ден с приятели без да гледаш часовника и да бързаш да се прибереш в къщи, са най-приятните и запомнящи се спомени за Силвия. Сами си ремонтират велосипедите, най-често трябва да се справят с падналите вериги на балканчето. Детската им колоездачна група е много сплотена и  единна.
След време, когато влиза в ролята на майка, най-голямото й желание е да научи и дъщеря си Моника да кара велосипед. "Обикаляхме градинката по цял ден – тя на колелото, аз тичах след нея. Толкова много исках да я науча. Караше много добре, но с помощните колела. Когато ги свалихме й беше трудно да запази равновесие. Един ден излязоха с вуйчо й и след 15-минути вече караше сама. Сега любимото им занимание е да карат заедно в парка - майка и дъщеря. "Чувствам се като дете, когато се кача на велосипеда” - усещаш полъха на вятъра, мириса на цветята и ставаш някак си безгрижен и свободен!", усмихва се замечтано Силвия.
"Най-приятно е да се кара сред природата, но времето за съжаление все не стига. Напоследък виждам много хора, които отиват с велосипед на работа. Но за голямо съжаление вело алеите не са достатъчни за града.
Силвия Симова е впечатлена от реда в Холандия, който е рай за велосипедистите. Освен красивите и функционални колела, най-впечатляваща е културата на каране. Всеки си знае лентата, стриктно спазват правилата за движение и никой не пречи на другия.
"Най-важната задача на кампанията е да стане ясно, че велосипедистите са пълноправни участници в движението, както автомобилите и моторите. Всички ние трябва да им отдадем необходимото внимание и да ги пазим на пътя. Разбира се и те трябва да бъдат внимателни и да не създават предпоставки за пътни инциденти. Моят апел е да бъдем разумни и внимателни на пътя без значение с какво превозно средство се придвижваме."
Голяма роля имат и медиите, за което организаторите на кампанията "Аз карам велосипед, последвай ме!" благодари на БНТ за подкрепата и популяризирането й. Българската национална телевизия отдавна е ангажирана с темата за безопасността на пътя и винаги е подкрепяла такива жизнено важни кампании. Една от тях е и "Спри! Детето запази!". "Децата, както и възрастните, са участници в движението, карат велосипеди, мотори, автомобили, внезапно изкачат на пешеходни пътеки, за това трябва да им напомняме че животът и здравето е в техни ръце!", напомня Силвия. "За съжаление войната по пътищата всеки ден отнема човешки животи, медиите са тези, които не само информират, но трябва да показват  проблема, да насочат вниманието на обществото, да карат хората да се замислят за последствията.”
Но нека да завършим по-оптимистично, Силвия отправи своето послание в рими: "Последвай ме с велосипеда си и бъди свободен!“

Последвайте Силвия Симова и разгледайте и останалите нейни снимки в галерията на страницата на кампанията:  http://maxeurope.eu/media/azkaram/

Медийни партньори на кампанията: