Една кампания на:

 
 

Рафи Бохосян: "Последай ме, ако можеш да ме стигнеш! Ако не - карай отпред!"

И в София бих карал повече, ако имаше условия както в Бургас
 

Рафи Бохосян прегърна идеята на кампанията "Аз карам велосипед, последвай ме!" за популяризирането на карането на колело в града. Той е страстен велосипедист още от малък и сподели своите първи спомени и забавни случки от детството.
"Много бързо се научих да карам и ми махнаха спомагателните гуми след една седмица. И се започнаха забавните истории. Разбира се, най-смешно е, когато някой падне с колелото. Независимо дали си ти или някой приятел...", започва разказа си Рафи. "Бях на гости при леля ми в Хасково, може би съм бил четвърти клас. Карах сравнително добре, но все още не можех да правя разни трикове, като другите деца - да вдигам предната гума, например. А много исках да се докажа. И както си карахме по една прясно асфалтирана улица, реших, че това е моментът - да набера скорост и да изпреваря всички! И го направих!", описва съвсем нагледно как ги настига, вече е пръв, всички са зад него, той лети към края на улицата и... "В еуфорията си от успеха, вместо да натисна задна спирачка, натиснах предната и... изхвърчах напред със страшна сила...", спомня си Рафи. "После целият бях в рани, кръв, три дни не можех да помръдна, всичко ме болеше... Докато се възстановя, вече трябваше да си тръгвам и не успях да се насладя на гостуването си при леля ми.", със съжаление в гласа ни разказва Рафи. Оттогава в Хасково не кара колело!
"Първото ми колело, беше „Заяц 3“, с контра.  Отпред му бях залепил стикер на Черноморец Бургас. Много обичах да возя на него приятелите ми и брат ми Вахи. Състезавахме се и с него в Бургас, където сме израснали. Той имаше едно много красиво колело с извит волан, с три скорости, облегалката беше като на мотор „Харли Дейвидсън.“ Никой нямаше такова колело, всички останали в квартала караха балканчета. Аз да си призная, не можех да го карам - много трудно се управляваше!", твърди певецът-победител в X-Factor.
Рафи и сега предпочита да кара предимно в Бургас. В София смята, че няма удачни места. Но отскоро има планински бегач, който смята да покара по баирите в компанията на по-екстремните си приятели. И добре, че са те, защото ако нещо се наложи, да има кой да му поправи колелото. "На омразното нещо ми е да ремонтирам! Има хора, на които им доставя удоволствие или поне не им изглежда сложно. За мен е кошмар! Като малък си спомням като се опитвах да си залепя гумата и все не ми се получаваше.", признава Рафи.
Певецът, освен че има свой стил на пеене, си има свой стил на каране - обича бързите скорости, обича да вдига на висока предавка, за да може да върти по-трудно педалите и да тренира мускулите си. В Бургас това е основният му начин за придвижване. И много се разва, че градът толкова се развива в тази насока и подобрява условията за велосипедистите. "И в София бих карал повече, ако имаше такива условия!"
Едно от най-вбесяващите неща и пречки според него са все по-масовите кражби на велосипеди. "Два пъти съм ставал жертва на кражба, все на любими мои колела и то по много брутален начин. Единият път бяха отрязали веригата посред бял ден. Това е проблем, за който също трябва да се говори." алармира Рафи.
"Забелязвам и нещо друго - доста хора и най-вече деца не карат колело. Може би родителите им не ги учат или те предпочитат да играят на компютъра... Но според мен това е проблем. Те стоят пред компютрите от най-ранна детска възраст. Нямат физическа активност... Това спира тяхното разитие! Вярно е, че трябва да сме в крак с технологиите, но трябва и да се грижим за здравето и тонуса. Но всеки сам си избира на какво да наблегне, разбира се!", не се наема да дава съвети Рафи. "Все пак ми се иска повече хора да карат колела и да има повече велоалеи. Иска ми се да има и малко повече уважение между всички на пътя и по тротоарите.", споделя певецът.
Рафи си позволява да даде само една препоръка: "Карайте внимателно и никога със слушалки на ушите! Колкото и да обичам музиката и да искам тя да е навсякъде около мен и да ми се слуша докато карам колело, и аз не го правя! Това може да е фатално, защото те разсейва. Имам двама приятели, които пострадаха така и затова моля всички да бъдат по-внимателни докато карат!" и завършва с това, че карането на колело, освен че е забавление, изисква и внимание и трябва да сме отговорни.

Последвайте Рафи и разгледайте и неговите снимки в галерията на страницата на кампанията:  http://maxeurope.eu/media/azkaram/

Медийни партньори на кампанията: