Една кампания на:

 
 

Владимир Пенев: „Последвай ме, за да бъдеш здрав, усмихнат, весел, бодър, щастлив и успешен!”

Актьорът Владимир Пенев, който днес е превърнал велосипеда в основно средство за предвижване в града, се включи в кампанията „Аз карам велосипед, последвай ме!” и ни разказа едни от най-запомнящите му истории с колело.

„Моята история започва с това, че се научих да карам колело, в центъра на София, преди много години на улицата. Тогава това беше възможно, за разлика от сега. Сега не е възможно да си намериш място да си паркираш колата, а камо ли  да пуснеш някое дете да се опитва да се учи да кара колело на улицата. Но ето, аз бях от тези щастливи деца, които се научиха да карат колело в центъра на София, на улицата. Имах много хубаво колело – сгъваемо, синьо „Балканче”. Бях горд собственик на това изключително колело. Поради това, че ми се случи да  уча и да работя винаги близо около мястото, на което живея, никога не си купих кола, но за сметка на това винаги съм имал колело. С колело съм ходил на работа и с колело съм ходил на училище.” – с усмивка отбеляза актьорът.  

„Случи се така, че много обикалях по света, с представления и през 90-те години попаднах в Хамбург, на един голям театрален фестивал.  Живеехме в един хотел, в който се оказа, че на рецепцията отдават велосипеди под наем. Веднага си взех едно колело. Между другото, най-хубавият начин да разгледаш непознат град, особено ако е в Германия, Холандия или тези по-цивилизованите страни, в които има велосипедни алеи, а и даже и да няма, шофьорите там са изключително толерантни и винаги ще те пуснат, е да го разгледаш с колело. Препоръчвам ви го. Ако сте любители-пътешественици като мен, опитайте се да разглеждате непознатите за вас места с колело. В Хамбург аз си наех колело и тръгнах да разгледам града. Разгледах го. Много беше интересно. Най-неочаквано за мен, всичко беше идеално организирано. Всичките велосипедни алеи, съответно боядисани в червено. Естествено, българите винаги ходихме върху велосипедните алеи, въпреки че те са само за велосипеди, а тротоарът е достатъчно широк, за да ходиш там. Но какво да направим, такава ни е организацията, да попадаме там, където не ни е мястото. Попадам в центъра на града, карам си колелото и забелязвам, че около мене има само пешеходци и никой не кара колело, а пък защо да не карат, като навсякъде преди това имаше страшно много колоездачи. Изведнъж ме спира един полицай и започва да ми обяснява, че в центъра на града, там където е пешеходната зона, колелата не могат да се карат и че трябва да го бутам. И ме глоби! За първи път разбрах, че всъщност, не навсякъде, колоездачите са с предимство. Има зони, където пешеходците са първи, след тях са колоездачите.”

„Миналата година бях в Камбоджа.” – продължи да ни разказва за своите истории с колело Владо Пенев. „Там има едно великолепно място. Казва се Ангкор-Ват. Това е най-големият храмов комплекс в света. Има няколко начина да отидеш и да го разгледаш. Оказа се, че има турове с колела. Аз си наех водач. Имах една приятелка, французойка, с която бях там и тримата тръгнахме, като аз очаквах, че ще вървим по отъпканите, асфалтирани пътища, а се оказа, че това е тур през джунглата и за първи път попаднах на такова преживяване. Цял ден по едни пътеки през джунглата. От дърветата се проточваха змии, навсякъде скачаха маймуни. Беше реална, истинска джунгла и от храм до храм се отиваше по този начин. Беше изключително вълнуващо и едно истинско изживяване. Пак казвам – хора, за да видите толкова много неща, за да усетите толкова много неща – карайте колело! Много по-приятно е.” С този призив завърши актьорът.

                                   

Медийни партньори на кампанията: