Една кампания на:

 
 

ЕВГЕНИ БАЛЕВ:"Последвай ме, защото за мен велосипедът е начин на живот!"

Многократният шампион по колоездене и победител в Обиколка на България за 2007 година, Евгени Балев, се включи в кампанията „Аз карам велосипед, последвай ме!” Възпитаник на сливенската колоездачна школа, Евгени е професионален състезател, спечелил множество победи. Поканихме го, за да ни разкаже какво го мотивира да се занимава активно с колоезденето.

„На около шест годишна възраст получих първия си велосипед. Естествено, като всяко дете, изгарях от нетърпение да го карам. Времето беше дъждовно и така на едно бързо каране последва падане в една локва. Това ми остана като спомен за цял живот, но всъщност не ме отказа от велосипеда. Продължих да карам велосипед. В квартала, в който живеех, с времето започнаха да се организират състезания. Започнаха да идват и деца от други квартали, за да се пробваме кой е най-бърз с велосипед и по този начин се запалих да се състезавам.

На около 12 годишна възраст се записах в клуба в моя град Сливен и започнах да тренирам колоездене. Първият ми старт в колоездачно състезание пак беше съпроводен от падане. Бяхме наредени на старта около сто деца. Беше даден стартът и около двадесет метра от стартовата линия всички така се оплетохме и паднахме. Стана една огромна купчина от двадесет метра паднали състезатели. Голяма суматоха. Кой станал, кой велосипед взел. В крайна сметка всички потеглихме пак, някои с различни велосипеди, разменени. Но беше много забавно.

И до ден днешен карам велосипед. Състезавам се. Както казвам велосипедът за мен е начин на живот.  За мен денят е хубав, когато мога да изляза, мога да покарам на воля, да се почувствам свободен, силен. Обичам да съм сред природата с велосипед.“

По време на разговора ни с Евгени се включи и неговият колега и приятел Петър Евстатиев. Това, което ги свързва, е колоезденето – били са съотборници, а днес и двамата се занимават с треньорска дейност.

„Моята първа среща с Евгени беше точно когато подписа професионален договор.  Аз бях много малък и за мен той беше като икона – голям състезател, участвал в множество състезания. После станахме съотборници и той ми беше треньор в отбора на Бургас. Изгради ме като състезател. И до ден днешен и двамата се занимаваме с колоездене, въпреки че не сме в един отбор. Велосипедът ни обедини по един начин. Сега и двамата сме треньори. За нас велосипедът е начин на живот.”

И двамата са на мнение, че освен емоцията от колоезденето, велосипедът ни предоставя възможност да бъдем в добра форма и отлично здраве. Прави ни и по-отговорни към околната среда. Те завършиха нашето интервюто с общ апел: „Последвайте ни, защото велосипедът е начин на живот и адреналинът е винаги в изобилие!“.

Медийни партньори на кампанията: