Една кампания на:

 
 

"Излез от кутийката, излез от мрежата! Движи се, дишай, живей го този живот активно!"

Разкажи ни твой спомен от детството с велосипед. 

Първият ми спомен с колело от детството е свързан с дядо ми Цецо. Когато беше хубаво времето, той идваше при нас след вечеря и ни взимаше двамата с брат ми да се поразходим с неговото колело. Слагаше ни на рамката, където имаше специална седалка. Беше много приятно. Всъщност той беше най-запаленият колоездач, когото съм познавал. Нямаше шофьорска книжка даже, но до последните си дни се движеше с колелото. Той ни напусна преди четири години. Много добър човек. Често си мисля за него и интересно, че ми изниква точно този спомен с колелото. Иначе баща ми всъщност успя да ме научи да карам колело вече като малко по-голям. Още помня, как ме държеше за седалката, докато се опитвам да карам. Но аз все се изплъзвах и той винаги тичаше след мен, а аз се смеех. 

Твоята любопитна история с колело е…

Когато бях на 10 години реших, че ще впечатля едно момиче, като покажа, колко щуро мога да карам колело. Опитът бързо се провали и доста лошо паднах, но поне успях да я разсмея. А и явно след това съм предизвикал съчувствието й, защото се чудеше, как да ме обгрижва. Разбира се, това беше за кратко за съжаление. Тогава разбрах ценен урок – с фукане пред жените не става, защото по закона на Мърфи винаги нещо се обърква точно тогава. Но мъжете сме си такива – готови сме на какво ли не, за да впечатлим някое момиче. Между другото беше важен момент за мен и по още една причина. Тогава по принцип взех да се насочвам към каскадьорството и да се интересувам от тези неща, да им се възхищавам. Нещо се запалих.

Според теб какво ни дава карането на колело?

Карането на колело ни дава едно особено усещане за свобода. Дишаш дълбоко, вятърът ти проветрява мислите и имаш чувството, че за малко поне си над проблеми и тревоги. На мен поне така ми действа. Малко по-свободен и спокоен се чувствам. По-зареден с енергия, по-здрав.

Защо повече хора трябва да изберат велосипеда? 

Според мен повече хора трябва да карат велосипед, защото първо се раздвижват, сменят малко вечното зяпане на екрани, телефони, компютри. Движат се, подобряват си тонуса, което веднага оказва влияние на настроението. Карането на колело е чудесна техника, с която можем да си помогнем срещу стреса и застоялия начин на живот. Аз се радвам, че не работя нещо, което ме задължава да вися пред екран през целия ден. Но ако работех в офис от 09:00 до 17:00 ч., сигурно щях да блокирам тотално и то много бързо. Имам нужда от движение, от разнообразие. Понякога само фитнесът не е достатъчен – на някои хора дори им е скучно да ходят в една зала, да тичат на една пътека. И точно затова карането на колело е супер, за да държиш тялото си енергично.

Не на последно място, колкото повече хора се качим на велосипедите, толкова по-добре влияе това на околната среда. Ние си мислим, че замърсяването е тема на разговор само в някакви телевизионни студия. Това е голяма грешка и вече се сблъскваме с много сериозни проблеми. Сухите цифри ги пренебрегваме, защото са на хартия.  Но в реалността въздухът в големите градове вече почти не става за дишане. На по-големите кръстовища вече дори с просто око се виждат праха и изпаренията от колите. Това е много страшен проблем. Децата ни се разболяват все по-често, защото дишат убийствени отрови във въздуха. Всяко семейство вече има за удобство поне две коли, някои повече. Броят на автомобилите се увеличава непрекъснато. Виждаме го и по въздуха и по пълните тротоари. Гаражите са пълни, тротоарите са пълни, псуваме се за всеки сантиметър място за паркиране. Просто вече наистина няма къде. Затова съм готов да подкрепя всяка смислена инициатива, която облекчава трафика в големите градове и съответно намалява замърсяването на околната среда. Трябва да мислим и пробваме варианти. Спешно е!

Твоят личен апел към хората. 

Хора, движете се! Движението е здраве и енергия за вас самите, но движението е пример и за децата ни. Учи ги на по-здравословен начин на живот. Те от нас гледат. Затворете компютрите за малко, ограничете зяпането в телефона и ровенето по социалните мрежи. Те няма да ни избягат, пък и нищо няма да пропуснем толкова. Пропускаме единствено нашия живот, който изтича между пръстите ни, докато просто си зяпаме във фейсбук, какво правят и как живеят другите. Излезте от къщи, покарайте малко колело, разходете се, подишайте! И бъдете по-отговорни към опазването на околната среда, съдействайте с каквото можете, мислете, включвайте се в инициативи като тази! Влезли сме в някаква глупава и противоестествена битка с природата, сякаш сме врагове. А ние сме част от нея. И ако не спрем да замърсяваме и да враждуваме с природата, просто ще се унищожим взаимно – ние нея и тя нас.

Медийни партньори на кампанията: