Една кампания на:

 
 

Мария Гроздева: “Последвай ме, изпитай удоволствието с велосипед”

Искам повече хора да намерят удоволствието от движението с велосипед, но и да карат по правилния и безопасен начин
Мария Гроздева е може би най-добрият пример, за това че можеш да се влюбиш в колоезденето и на по-късен етап, не само в детството. Тя ни разказва и една история, от която можем да си направим и поуката, че “всяко зло, може и да е за добро”!
Миналото лято тя изпуска няколко състезания по стрелба поради неуредици с лиценза на федерацията. Така тя остава цяло лято в къщата си в Синеморец. Всеки би си казал “какво по-хубаво от това - три месеца на морето - плаж, почивка…” Но за активната спортистка това е не само загубено ценно време и опасност да изгуби добрата си физическа форма, а и направо казано - скучно! “Трябваше да разнообразяваме по някакъв начин. Имахме два планински велосипеда на разположение, и въпреки, че от дете не се бях качвала на колело, се престраших да направим с мъжа ми първия си маршрут - Синеморец-Резово. Толкова много ми хареса, че започнахме всеки ден да караме, три месеца без прекъсване! Направо се влюбих и преоткрих този спорт!”, въодушевено разказва Мария Гроздева.
Следващата стъпка била да си вземе хубав шосеен велосипед, за да може да издържа и на по-дълги разстояния от над 60км. Тогава вижда и каква е разликата между планинския и шосейния и колко е важно да откриеш своя велосипед и кое ти доставя най-голямо удоволствие в карането.
Продължава активно и когато се връща в София, като заедно с приятели колоездачи и не само, стават весела компания от близо 20 души! “Слава Богу нямаме инциденти! Караме в група, пазим се един друг, първите винаги предупреждават по-задните със знаци. И в тази връзка един съвет от мен: бъдете съсредоточени, не се разсейвайте докато карате и всичко ще е наред!”
Връщаме я и в детството при дядо й на село и изплуват спомени за неговото огромно колело - тогава й се е струвало такова. Научава се да кара именно него, и то без ръце и да “‘лети” надолу по хълма с другите деца. Споделя, че спомените й от това време са прекрасни.
Такива са и сега: “Искам повече хора да намерят удоволствието от движението и да се движат по правилния и безопасен начин - а това е именно с велосипед.”, споделя Мария. Затова и прегръща идеята да участва в кампанията. Иска България да стане като Германия: “Когато съм ходила по състезания в Германия и виждам там как хората се придвижват предимно с велосипеди, винаги съм си мечтала и в България да стане така. Ако има такива условия тук, няма да се кача на колата!”, заявява спортистката.
Карането на колело според нея и е много важна част от културата на града. Първо, това е здраве, второ - пести разходи и трето - не замърсява въздуха. “С колелото всичко се случва бързо и лесно - поддържаш тонус, което е най-важното, но и стигаш от точка А до точка Б много бързо, особено в града.”, продължава тя.
За нея колоезденето е начин да изваеш фигурата. Много е различно от ходенето в планината, от тренирането във фитнеса, от кросовете, които досега е правила. С велосипеда се натоварват други групи мускули, държиш се във форма, няма травми - експертно заявява, че това е най-щадящият спорт за ставите.  Освен всичко друго и изключително забавно. Затова апелът, с който завършва Мария Гроздева е  “Последвай ме, изпитай удоволствието с велосипед!”. 

Медийни партньори на кампанията: